Ekoenergiakaupunki
Lappeenrannan kaupunki on sitoutunut kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin tarjoten vihreän energian ja ympäristöteknologian alojen yrityksille erinomaisen toimintaympäristön. Yksi kaupungin tavoitteista on kehittää Lappeenrannasta ympäristöä säsätävän toiminnan mallikaupunki, jossa elinkeinoelämän kasvu nousee puhtaasta elinympäristöstä ja jätteettömästä maailmasta. Vuonna 2014 Lappeenranta ylsi ainoana suomalaisena kaupunkina 14 finalistin joukkoon kansainvälisessä WWF:n Earth Hour City Challenge -kilpailussa, johon osallistui yli 160 kaupunkia 14 maasta. Toisin sanoen Lappeenranta on kaupunkina maailman edelläkävijöiden joukossa.
Lappeenrannan alueella toimii useita pieniä, yliopiston tutkimusosaamisesta syntyneitä yrityksiä, joilla on potentiaalia kasvaa merkittäviksi työllistäjiksi. Myös alueen metsäteollisuus investoi merkittävästi energia- ja ympäristöalan innovaatioihin. Ympäristötekniikkaan, kestävään kehitykseen ja energiaan liittyvien huipputeknologioiden uskotaan kasvavan tulevaisuudessa seudun suurimmiksi työllistäjiksi.
TuuliSaimaa Oy pystytti kesällä 2013 Lappeenrannan Muukkoon seitsemästä 3 MW:n tuotantoyksiköstä koostuvan sisämaan tuulivoimapuiston, mikä on lajissaan Suomen suurin. Suunnitteilla on uusien puistojen perustaminen Lemille ja Ruokolahdelle. Myös muita potentiaalisia, tuulivoiman tuotantoon soveltuvia alueita ollaan kartoittamassa Lappeenrannan seudulla.
Menestystä ruokkiva toimintaympäristö
Monet Lappeenrannan innovatiivisimmista yrityksistä toimivat Skinnarilan Green Campuksella, joka valittiin maailman ympäristöystävällisimmäksi kampusalueeksi vuonna 2014. Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) Green Campus on tutkimus- ja opetusympäristö, jossa hyödynnetään yliopiston energiaosaamista ja innovaatioita. Alueella sijaitsevat mm. suuri aurinkovoimala sekä tuulivoimala, jotka tuottavat energiaa tutkimuksen lisäksi myös yliopiston sähköautojen, -skootterien ja -pyörien lataamiseen.
Lappeenrannan alueella toimii useita pieniä, yliopiston tutkimusosaamisesta syntyneitä yrityksiä. Myös alueen metsäteollisuus investoi merkittävästi energia- ja ympäristöalan innovaatioihin. Ympäristötekniikkaan, kestävään kehitykseen ja energiaan liittyvien huipputeknologioiden uskotaan kasvavan tulevaisuudessa seudun suurimmiksi työllistäjiksi.
Lappeenrannan seudulla toimii vireä energia- ja ympäristöalan yritysverkosto, Green Energy Showroom GES, jonka jäseniä yhdistää pyrkimys luoda liiketoimintaa kestävän kehityksen ratkaisuista.